Category: Teknologji

Makinat e kërkimit janë dizajnuar mjaft mirë për t’kërkuar gjithçka që keni nevoj në internet. Prap se prap ka raste kur deshirojmë diçka mirëpo Google nuk na i sjell rezultatet të cilat i kërkojmë. Në raste të tilla do t’ju paraqesim disa truke se si të googlliratni më mirë, gjithashtu të njejtat truke funksionojnë edhe në makina tjera kërkuese si Yahoo, Bing etj.

  1. Fraza e saktë

1

Mënyra më e thjeshtë dhe më efikase për t’kërkuar diçka në internet është kur e dini emrin apo frazën e sakt që dëshironi ta kërkoni dhe e fusni atë nën thonjëza. Psh., nëse e shkruani vetëm Maniakë t’filmit Google do t’ju shfaqë rezultate të cilat përmbajnë togfjalëshat <Maniakë> dhe <t’filmit>. Mirëpo, nëse i fusim nën thonjëza “Maniakë t’filmit” atëherë si rezultat do t’na shfaqen ato faqe të cilat i kanë diku në faqe në renditje të sakt sipas asja që e kemi shkruar.

  1. Përjashto shprehjet

2
Nëse keni bërë kërkimin me fjali të sakt mirëpo keni marr rezultate të shumta të cilat nuk ju hyn në punë, përjashto ndonjë shprehje e cila do t’i filtronte vetëm ato rezultate që ju interesojnë. Nëse bëni kërkim “Leonardo DiCaprio” –oscars do t’i gjeni ato rezultate të cilat nuk përmbajnë askund termin “Oscars”.

  1. Kushti “OR” – OSE

3
Nëse kërkoni diçka mirëpo nuk ju kujtohet se si shkruhet sakt, po që se i vendosni dyjat në kutinë e kërkimit Google do t’ju sjell rezultate për të dyja shprehjet. Që ta evitoni këtë problem, mund ta përdorni kushtin OR (nga Anglishtja: ose) e cila do t’i sjell rezultatet që në përmbajtje e kanë njërën apo tjetrën shprehje.

  1. Kërkimi me sinonime

4
Nëse kërkoni diçka miërpo nuk jeni të sigurt se si ta definoni atë, përdorimi i sinonimit do t’ju hyn në punë shumë. Nëse psh. ju vendosni të kërkoni diçka me fjalën “ninja” dhe si sinonim e vendosni “games”, rezultatet do të kthehen për ninja dhe games sikur përdoruasi t’i ketë kërkuar të dyja për njëherë.

5.  Kërko brenda faqes

5

Makinat kërkuese të shumë webfaqeve janë shumë të varfër. Mund të kërkoni në Google duke e përdorur domain-in e tyre si kufizim. Nëse kërkoni site:maniakat.com pastaj shënoni atë çka kërkoni, do të gjeni rezultate vetëm të faqës maniakat.com. Nëse i kombinoni kërkesat e ndryshme si kërkim, rezultati do t’jetë edhe më i sakt.

 

  1. Fuqija e yllit *

6

Ylli është një mjet shumë i fuqëshëm kur e përdorni në makinën kërkuese ose në pyetësor (querry). Mund ta përdorni kur ju mungon ndonjë karakter, fjalë apo një pjesë e fjalës, e cila është shumë e përdorshme për ta kompeltuar frazën, ose nëse jeni duke kërkuar ndonjë artikull dhe nuk keni definuar shumë fraza. Nëse do të kërkoni fjalën architect* makinat kërkuese do t’ju sjellin rezultatet ku gjendet fjala “architect”, mirëpo gjithashtu edhe architectural, architecting dhe çdo fjalë tjetër që ka si parashtesë fjalën “architect”.

  1. Kërkimi në mes të dy vlerave

7

Kur kërkoni ndonjë gjë e cila gjendet mes dy vlerave psh. ndonjë ngjarje mes dy periudhave kohore, atëherë është gjë e mençur që t’i përcaktoni vlerat e kufive duke përdorur veglën e definuar me dy pika dhe një hapsirë.

  1. Kërkoni fjalë në përmbajtje të faqes, titull apo në URL

8

Nëse ju duhet ndonjë tekst që gjendet Brenda një URL linku të faqes, në trup apo titull, atë mund ta bëni përmes veglave “inurl:” “intext:” apo “intitle:” Përdorimi i njërës do të sjell rezultatin specifik të cilin e keni kërkuar. Psh., intitle:recensim do t’i sjell rezultatet ku në titull e kanë fjalën “recensim”.

  1. Kërkoni faqe të ngjashme

9

Vegla ‘related’ është shumë e dobishme kur kërkoni faqe me përmbajtje apo natyrë të ngjashme. Nëse kërkoni related:imdb.com Google do t’ju sjell rezultate që i çmos si të ngjashme me imdb.com.

  1. Kombinoni të gjitha

10

Të gjitha veglat e kërkimit mund të kombinohen që ta zgjeroni kërkesën tuaj. Ndoshta disa prej tyre përdoren shumë më rrallë se të tjerat, mirë është që t’i njihni ato ashtu që mund t’i kombinoni.

Për deri sa Google dhe makiniat tjera kërkuese po zhvillohen dita e ditës me mbledhjen e të dhënave se si përdoruesit në mënyrë të natyrshme kërkojnë apo i shqiptojnë kërkimet e tyre, këto velga të fuqishme dita ditës do të bëhen të panevojshme. Sido qoftë për momentin janë më se të nevojshme dhe nëse dini t’i përdorni ashtu siq duhet, do të keni punë shumë më të lehtë kur kërkoni diçka në internet.

_____________________

Kushtrim R. Krasniqi

Read Full Article

Edicioni i veçantë i Doku:tech do të organizohet këtë vikend në objektin Lidhja Shqiptare e Prizrenit.

Dita e parë nis në ora 16:00 me regjistrimin zyrtar, para dy workshop-ëve që kanë të bëjnë me dizajnin. Së pari në ora 17, Elina Zheleva – themeluesja e DesignThinking.bg. ajo do të demonstroj themelet e dizajnit përfshirë ndjeshmërinë, vizionin, kreativitetin dhe balancën nëpërmjet procesit të bërjes së një pijeje.

Bes Bujupi ndjek të me workshopin e radhës një orë më pas. Regjisori i artit në AKQA Londër, do të sjell mishërimin e dizajnit dhe teknologjisë me shembujt e fundit në botën e pafundmë të pajisjeve teknologjike.

Mirëseardhja zyrtare është në ora 18:45 me Kushtrim Xhaklin dhe Vladan Joler, para se udhëheqësi i SpaceIL, Yanki Margalit të flasë për të ardhmen e të ardhmes, duke përfshirë disa sfera të jetës sonë, inovacionet shoqërore, ekologjike, dhe teknike.

Autori i ‘Geek Heresy, Microsoft REsearch’ Kentaro Toyama do të zbërthej kontributin e vërtetë të pajisjeve teknologjike në jetën tonë të përditshme, ndërsa në ora 20:50, Peter Sunde i ‘The Pirate Bay’ do të tregoj për rrugëtimin e jetës së tij, për idealet e një bote pakufi.

Nga ora 17 deri në ora 19 organizohet disa workshope në UNICEF Innovation Lab Kosovo.

Orarin e plotë e gjeni në: http://www.dokute.ch/#schedule

Read Full Article

Ma n’fund erdh i shumë prituri, produkti i fundit i seris Windows nga Microsoft, të paktën kështu po flitet gjithandej, mbas këtij versioni do t’ketë vetëm update.

Për shumë kend ka qenë e quditshme dhe pytje shumë e shpeshtë ajo pse Microsoft kaloi kaq papritur prej numrit 8 në numrin 10, për mu pyetja e parë ka qenë “a po mundohen me e kopju Apple-n me OS X (-X- numri 10 romak)?” Sido qoftë ky shkrim nuk ka për qëllim të bëj ndonjë krahasim mes sistemeve operative të kompanive Microsoft dhe Apple, më tepër po mundohna me i përbledhë në pika t’shkurta të gjitha që janë diskutuar për dhe rreth SIstemit Operativ Windows 10 në rrjetet sociale dhe tavolinat e kafeneve mes shoqëris tonë.

Win10
Screenshot nga Desktopi im. Pajisja: Acer Aspire 5740G

Lirisht mund të them se debatet e diskutimet më të zjarrta për Windows 10 qysh në fillim kanë qenë rreth qëndrimit zyrtar të Microsoftit se kompania ka vendos që produktin e tyre ta lëshoj si Upgrade për të gjith shfrytëzuesit e Windows 7 dhe 8/8.1 qofshin ato premium apo pirat, pa dallim kombi, rrace, feje apo gjinije (nuk u durova pa e shtu këtë pjesë 🙂 ). Ky fakt edhe me shumë ka ndiku që t’ua ngjallë kurrjeshtjen secilit individ sidomos në vendin tone të dashtun – Kosovën.

Më datën 30 korrik filluan të gjith ta pranojnë mesazhin nga Microsoft se Windows 10 është gati për t’u bërë upgrade, dhe normalisht ky lajm shpërtheu me të madhe. Sido qoftë unë vendosa që të pres edhe 24 orë, pasi që nuk më mjafton upgrade duke gjykuar se upgrade mundet me e ngarku tepër PC/Laptop-in dhe unë nuk dua që kontakti im i parë me këtë OS të jetë zhgënjyes.

Për mos me zgjatë shumë, shkova në faqen zyrtare të Microsoft-it dhe e gjeta mundësin përmes një Tool të downloadohen file-t dhe të krijoet një Bootable USB (linku: http://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10 ). Instalimi ishte shumë i thjeshtë, normalisht që për instalim të pastër të Windows 10 nevoitet qelësi, mirëpo këtë problem nuk e kemi pasë as një herë për as një version deri tani.

task view
Windows 10 Task View
mission-control-100042524-large
OS X Mission Control – Hot Corners

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gjëja e parë që më pëlqeu ishte dhe vazhdon të jetë shpejtësia. Dizajni i thjeshtë i dritareve, start-menu shumë efektive si dhe Edge janë elementet tjera që gjithashtu më pëlqyen shumë. Në Edge opcioni Web Note m’ra si diçka e re dhe shumë interesante. Task view një element i kopjuar nga OS X i Apple’s (OS X e ka integru këtë mundësi duke ofru kursorin e mausit në njërin qosh të ekranit – hot corners) si dhe makinën kërkuese e kishin përmirësu dukshëm (edhe një element tjetër që OS X e ka pasë shumë kohë më parë dhe ka funksionu pa problem) duke ua mundësuar shfrytëzuesve të kërkojnë file, opcione të ndryshme të Sistemit Operativ apo edhe kërkime në web.

Përfundimisht deri më tani jam i knaqur me Sistemin Operativ Windows 10, te shofim çfarë befasi tjera na presin nga Microsofti pasi të lëshohen updatet e para.

 

_________________________

Kushtrim R. Krasniqi

Read Full Article